Mijn laatste stukjes zijn al weer even geleden en gingen over de eerste zwermen van het seizoen. Uiteindelijk werden het vijf zwermen, die ik heb geschept. Dat waren er nogal wat vergeleken met andere jaren. En ook leverde het mooie gesprekken op, want mensen willen dan van alles over zwermen weten. Het is geen uitzondering dat je lang na het scheppen nog na staat te praten.
Ik kon niet alle zwermen zelf gebruiken, er zijn grenzen. Daarmee heb ik andere imkers blij kunnen maken.
Intussen hadden de bijen onder andere in de bloemrijke volkstuin al veel nectar gehaald en daar honing van gemaakt. De nectar wordt bij de kast afgeleverd en door de bijen in de honingkamer overgenomen. Deze bijen dikken de nectar qua vochtgehalte in tot maximaal 20% vocht en verzegelen deze met een waslaagje. Dan is het honing en lange tijd houdbaar.
De eerste honing heb ik half mei samen met de hulpboeren bij werkboerderij Buitengewoon geslingerd. Zij vinden het iedere keer weer leuk en zijn erg enthousiast. Ze willen allemaal naar vermogen een keertje slingeren. Het is de tweede keer dat ik in mei al kon slingeren, toch wel een teken dat er in de natuur/de volkstuin veel nectar te halen is. En natuurlijk moet het weer meewerken.
Na het slingeren gaan de honingkamers weer terug op de bijenkasten en komt de tijd dat ook de linde gaat bloeien. Dan halen de bijen weer veel nectar tot ongeveer half juli. Dan kunnen de honingbakken van de volken en de honing geslingerd worden. Begin augustus is dat weer bij de werkboerderij gebeurd. Ook dit jaar heeft een aardige honingoogst opgeleverd.
Daarom kan het niet anders dan dat ook de bijen hebben genoten van de bloemen op de volkstuin … Daarom ook namens de bijen: hartelijk bedankt volkstuinders!
Deze honing is door het jaar heen bij de werkboerderij te koop.
Vanaf augustus is voor de bijen de zomer voorbij en begint de ‘wintertijd’. Daarover gaat mijn volgende stukje. In dat stukje zal ik ook aandacht schenken aan de solitaire (natuur)bij.
Anton Danen