Interview met Marieke en Ludwig van tuin 27
Elke maand wordt een lid van onze moestuinvereniging geïnterviewd over het onderwerp duurzaamheid. We trappen af met Marieke en Ludwig van tuin 27.
Waarom ben je begonnen met een moestuin?
Wij zijn begonnen met een moestuin, omdat we graag deels zelfvoorzienend willen leven. We willen graag zoveel mogelijk biologisch eten en dan ook het liefst vers van het land. Daarnaast biedt de tuin een mooie mogelijkheid om de dagelijkse beslommeringen even thuis te laten. Het buiten werken, met de handen in de aarde is erg goed voor ons.
Doe je aan duurzaam moestuinieren?
We vinden het belangrijk om zo duurzaam mogelijk te tuinieren. We willen daarom de bodem zoveel mogelijk met rust laten. Niet spitten, niet te veel mesten. Een van de duurzame keuzes die we maken, is dat we bv altijd biologisch zaad gebruiken. Dat is niet alleen een verantwoorde, maar ook een slimme keuze. We hebben namelijk gemerkt dat biologisch zaad sterke planten geeft.
Onze pootaardappelen komen van een biologisch dynamisch bedrijf. Bij datzelfde bedrijf hebben we een aantal jaren ook plantaardige mestkorrels gekocht, een heel fijn product. Daarnaast kiezen we voor wisselteelt, waarbij alle gewassen elk jaar een vak opschuiven.
We combineren bewust groenteplanten met bloemen en kruiden en we gebruiken sprokkelhout voor palen, plantensteunen en hekken. We willen geen geïmpregneerd hout in onze tuin, en liever ook geen nieuw hout.
Wat voor ons een belangrijke keus is, is het werken met de (biologisch dynamische) kosmos agenda. Door die agenda te volgen, houden we rekening met de stand van de maan en de planeten. De gewassen zijn ingedeeld in vier groepen: bladgewassen, bloemgewassen, wortelgewassen en vruchtgewassen. Afhankelijk van de stand van de planeten werken we per dag aan één van die plantengroepen. Dat geldt zowel voor zaaien als voor het uitplanten, de verzorging van de planten, het snoeien en ook het oogsten. Voor ons werkt dit heel prettig.
Zelf zouden we graag nog meer experimenteren met bodemverbeteraars, zoals of smeerwortelgier. Ook het combineren van gewassen die elkaar positief beïnvloeden, zouden we nog wat meer willen onderzoeken.
Wat zou de werkgroep duurzaamheid nog voor jullie kunnen betekenen om op een duurzame manier te kunnen tuinieren?
De realisatie van een paddenpoel zou wenselijk zijn. Er zouden zeker meer padden een thuis mogen vinden op ons complex, vooral in een jaar als dit met al die slakken. Ook zouden wij het een goed idee vinden als er biologische mest aangekocht zou worden.