Indiase gele curry met ei of kip

 
Indiase curry met ei (vegetarisch) recept voor 2 of 3 personen bron: aangepast recept uit ‘50 Great Curries of India’ van Camellia Panjabi 
Voor de specerijenpasta:

  • 3 tl (of 1 afgestreken el) korianderpoeder
  • 1½ tl chilivlokken of –poeder
  • 1 tl venkelzaad (vervangen door karwijzaad)
  • 1 tl komijnzaad of –poeder
  • ½-1 tl kurkuma 2 cm verse gember,geschild
  • 2 grote tenen knoflook 

Verder:

  • 6 eieren olie om te bakken
  • ½ tl fenegriekzaad
  • ½ tl venkelzaad (vervangen door karwijzaad)
  • 1 klein kaneelstokje
  • 225 gr 3!) uien, gesnipperd
  • 225 gr tomaatstukjes, vers of uit blik (van 400 ml)
  • 500 ml kokosmelk van goede kwaliteit (of desnoods een blik van 400 ml aangevuld met water tot 500 ml)
  • Zout 

Begin met de specerijenpasta: stamp alles samen, met 1 of 2 eetlepels water, tot een pasta in een vijzel of gebruik een keukenmachine (met kleine kom, anders is het te weinig om te verwerken).
Wanneer je geen vijzel of keukenmachine hebt, moet je specerijenpoeder gebruiken (ipv zaad) en de rest tot pulp snijden. Zet de pasta apart. 
Kook de eieren in 10 minuten gaar, laat ze schrikken in koud water en pel ze. 
Verhit olie in een wok of braadpan en laat het fenegriekzaad, venkelzaad en kaneelstokje 10 seconden bakken. Voeg de gesnipperde uien toe en laat ze op niet te hoog vuur fruiten tot ze kleur krijgen. Voeg de specerijenpasta toe en laat dit enkele minuten meebakken. Voeg desnoods een beetje water toe, wanneer het te droog wordt.   Voeg daarna de tomaatstukjes toe en bak deze ook enkele minuten mee. Voeg daarna de kokosmelk toe en laat de saus in ongeveer tien minuten een beetje inkoken (op niet te hoog vuur) tot het de gewenste dikte heeft bereikt. 
Snijd de eieren doormidden en leg ze in de saus om door te warmen. 
Serveren met rijst.