Anton Danen imkert op de volkstuin. Zijn bijenvolken staan achter het schuurtje, vanwaar ze uitvliegen over de tuinen en veel verder. Hij vertelt ons hieronder hoe het met de bijen is na dit bijzondere seizoen.
Na een mooi voorjaar en een lange warme zomer zijn de bijen nu alweer in winterstemming. In de loop van augustus begint deze periode. Dan is er vrijwel geen nectar meer te halen en sterven ook de darren, dat zijn de mannetjes bijen. Ze vliegen nog wanneer de temperatuur hoog genoeg is zoals met het mooie en warme weer van de laatste tijd, maar er is niet zoveel meer te halen. Al zag ik in verschillende tuinen nog wel bloemen waarop bijen en ook hommels zaten met stuifmeel aan de pootjes. Een gevolg van de klimaatverandering?
In augustus/september worden ook de winterbijen geboren. Dat zijn normale bijen, maar ze leven de hele winter, tot ongeveer april. Ze loodsen het bijenvolk door de winter. Ze leven zolang omdat ze veel minder actief zijn en dus minder slijten dan de bijen in de zomer. Die leven niet langer dan 7-8 weken.
In deze winterperiode kan en moet de imker de volken een tijdje met rust laten. Hij moet in juli-september nog wel de volken behandelen tegen de schadelijke varroa mijt en zorgen voor voldoende voer, voornamelijk geconcentreerd suikerwater, zo’n 15 kg per volk. Na september wordt het kouder, zeker de nachten, en dan houden de volken zich op temperatuur, ca 38 graden Celsius, door dicht tegen elkaar op een tros te gaan zitten. De kasten moeten dan dicht blijven. Dan is het voor de imker tijd om zijn spullen schoon te maken en te onderhouden.